Антропософско Общество в България - Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия
 
   
 




 
Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия

Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия

 

На 5 декември в Помощното училище в гр. Търговище бе създадено Национално сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия .

Част от хората в антропософската общност познават дългия и мъчителен път на раждането на това сдружение. Този път само доказва антропософската теза, че антропософска организация не бива и не може да се роди бързо, с натиск „отгоре", от шепа хора, та били те и хора носещи антропософската идея в ума, сърцето и делата си. Този път антропософският импулс, посят с много ум, грижа и любов от г-н Герхард Херц и г-жа Едит Моор по време на първия за страната антропософски семинар по лечебна педагогика и социална терапия, имаше време да покълне и да израсне в желание за създаване на организация в 18 представители от Варна, Шумен, Търговище, Плевен, София и Смолян. Наши приятели от Стара Загора, Бургас, Карнобат и София духом бяха с нас, но нямаха възможност да присъстват на учредителното събрание.

Макар че бяха минали само 2 месеца от заключителната сбирка на семинара, срещата в Търговище се превърна в мило тържество на приятели, които изповядват едни идеи и искат да споделят част от житейския си път. Атмосферата на хармония, доверие и желание да бъдем заедно определи и деловия, но и дружелюбен тон на срещата. Домакините се бяха постарали да внесат антропософския коледен дух чрез подходящо украсена маса на сезоните, а всички заедно организирахме почерпката накрая.

За председател на учредителното събрание единодушно бе избрана Ралица Боянова.

След разбираща се от само себе си първа част, в която беше прочетен стихът за тази седмица от Календара на душата и изпети любими песни от семинара, обсъдихме проекта за устав. Основен акцент в него има антропософския характер на организацията. Направените поправки внесоха по категоричен начин антропософската визия за хората с увреждания в него: равнопоставено участие на хора, работещи с хора с увреждания, хора с увреждания и техни родители. Тази равнопоставеност прави новоучредената организация уникална за България. Типично по антропософски, под ръководството на Красимир Адамов, се опитахме чрез рисуване със сух пастел да изразим чувствата си и да решим какво име да дадем на новороденото сдружение.

Учредяването на новата организация беше прието с голяма радост от г-н Герхард Херц, който нарече новата организация „добър и силен антропософски импулс в България" и вече заяви своето желание да работи за изграждането й като антропософска по дух и форма. Г-жа Едит Мор изявява желание да стане член на сдружението.

Съвсем справедливо Зорница Вълкова - основен двигател на адаптирането на устава и организирането на срещата, беше почти единодушно избрана за председател на сдружението. За членове на първия управителен съвет бяха избрани Мария Николова от Велико Търново, Мая Малчева от Търговище, Галина Трифонова и Красимир Адамов от Плевен.

Късият есенен ден бързо свърши, но желанието ни да бъдем заедно като че ли нямаше край. Седяхме около общата маса, щастливи от добре свършената работа, от това да сме отново заедно и въодушевено планирахме нови общи срещи. Гледах хората около масата, с които бях преживяла радости, въодушевление и пътуване в неоткритото в света и навътре в човешкото, но и горчиви разочарования и лутания и си мислех, че всички тези преживявания правят бъдещият ни общ път сигурен и обречен на успех. Вярвам, че общите ни мечти ще станат реалност и скоро новото сдружение ще стане видимо за духовете на времето...

 

За контакти с новото сдружение:

Галина Трифонова - 0888 632 206, trifonova_g@abv.bg


 
 
  Антропософски вести  
  Антропософска книжарница